woensdag 3 december 2014

Oog voor detail

Sinterklaas wie kent hem niet, sinterklaas, sinterklaas en natuurlijk ... Piet.
Onze oude baas is weer in het land met al zijn kleurige gekke en vrolijke pieten. Vol interesse heb ik Maud betrokken in het hele sinterklaas gebeuren.
Van Sinterklaasjournaal, naar intocht, naar schoentje zetten en van de week ook een zak met cadeautjes. Sinterklaas kreeg een handje en piet werd grondig bekeken. Ze vind het allemaal reuze leuk, maar er is iets...
Mijn dochter van nog geen drie vind het allemaal maar een beetje vreemd, ze weet hoe het werkt en ze ziet het ook gebeuren op de televisie en ja daar staat echt een sinterklaas en die piet is er ook, maar toch....
's Morgens zit er wat in haar schoentje als ze 's avonds haar schoen heeft gezet. Met overigens een wortel erin die ze zelf wilde kopen toen we in de supermarkt waren. We liepen over de groente afdeling en ineens moest ik stoppen, "mama!! We moeten een winterpeen kopen, voor in mij schoen!! Dan kan Americo hem opeten". Heel de tijd heeft ze met die wortel in de kar gezeten vol trots vertelde ze aan iedereen die het vroeg dat hij voor Americo was.
Maar echt enthousiast is ze dan ook weer niet om in haar schoen te gaan kijken. Vind ze het spannend of raar? Iedere keer dat bedenkelijke gezichtje, waarom kan ze nou niet 'gewoon' lekker genieten? De radars draaien op volle toeren, het klopt niet...
De eerste keer dat ze haar schoen had gezet was ze het straal vergeten (de 3 x daarna overigens ook hoor). Pas toen we bij de haard kwamen zag ze ineens het cadeautje. Verbaasd keek ze ernaar en liep ze er heen. Ow kijk er is ook een chocolaatje!! Die werd met smak opgegeten, maar toen we vroegen hoe het cadeautje daar nou kwam, zei ze zonder blikken of blozen "dat heeft mama gedaan hè!
Goed, daar sta je dan. Natuurlijk vertelde we het hele verhaal van de piet en de sint, maar Maud leek niet te luisteren en vond het best.
Tijdens het kijken naar het sinterklaasjournaal, merkte ze ineens op dat alle pieten er anders uit zagen (dan bedoel ik niet de verschillende kleuren en clowns pieten, nee gewoon de originele pieten) niet de pakken, nee de gezichten zijn allemaal anders. Oma legde nog uit dat wij toch ook allemaal verschillend waren en er anders uitzagen, dat werd goed aangenomen.
Niet veel later liet ik een foto zien van de sint die in helevoetsluis aan wal was gestapt. Dikke rimpels verschenen in haar voorhoofd, na een lange stilte kwam er ineens uit "mama deze sinterklaas heeft een bril!" 

Gelukkig heeft ze tijdens de sinterklaas intocht in Oostvoorne echt even heerlijk genoten. Samen met oma keken we naar de sint (zonder bril) en kreeg ze pepernoten van de pieten. Sinterklaas durfde ze zelfs een handje te geven en het paard was echt reuze interessant. Vooral het fijt dat hij op de stoep had gepoept.
"mama kijk nou Americo heeft gepoept" Piet probeerde het nog zo te regelen dat mama dat we, even zou opruimen maar Maud vond toch gelukkig dat dat niet kon!!

Bij opa en oma mocht ze ook haar pantoffel zetten. "Oma hebben jullie ook een schoorsteen?" "nee Maud die hebben we niet." "Maar hoe kan piet dan iets in mijn schoen doen?"
De schoen werd dus buiten gezet, want opa en oma hebben ook geen brievenbus.
Toen ze vrijdag thuis haar schoen had gezet, hadden we het tijdens de lunch over haar cadeautje.
Weer zonder blikken of blozen verkondigde ze dat mama dat toch gewoon had gedaan.
Met grote ogen keken wij elkaar aan. Maud keek op haar beurt met een dikke glimlach van de een naar de ander, lachend zei ze "Nee hè, die hebben zwarte piet en sinterklaas ingepakt en in mijn schoen gedaan".
Poeh... Dat scheelde weer een hoop leugentjes.
Vandaag was piet bij de plus supermarkt. Ze had de tijd om haar even van een afstandje te bekijken. Piet begon natuurlijk gelijk te kletsen en zonder problemen gaf ze antwoord. Netjes zei ze dankjewel toe ze het cadeautje kreeg. Maar toen ze piet een handje gaf, was daar de verbazing. Ze liet de hand van piet los maar pakte daarna haar vinger vast. Vol interesse bewoog ze haar vingers heen en weer, weer die dikke rimpel in haar voorhoofd.
Verder zei ze niks, maar toen we verder gingen winkelen was ze toch heel verbaasd over de handschoenen die piet aan had...
Leuk detail was trouwens dat ze absoluut niet haar pieten muts op wilde, nee mevrouw wilde haar kerstman diadeem in en ze wist echt dat we naar piet toe zouden gaan.
's avonds hadden we het over de dag, ze vond het toch wel leuk om de piet bij de plus te zien. Maar het was wel een meisjes piet, want het had een meisjes stem...

Ik ben benieuwd hoe dit verhaal verder gaat. Hoewel we haar de verwondering en de spanning rond dit feest heel erg gunnen, willen we haar ook niet nog jaren vol stoppen met leugens om haar vervolgens te moeten vertellen dat het nooit echt is geweest. Hopelijk  kan ze volgend jaar vol verwondering genieten van dit feest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten